Hb logo

Çok Değerli Dindaşlarım.

Atalarımız ilk İbranilerin Mısır ülkesindeki köleliklerinden Moşe Rabenu önderliğinde kurtuluşlarının yıldönümü olarak kutladığımız “Pesah”; sıradan bir tarihi olay sayılmanın çok ötesinde, her devirde olduğu gibi şimdilerde de, her birimizin bu olguyu bizzat kendi iç dünyamızda da yineleyip ruhen yenilenmeye hazır olmamızı gerektiren bir fırsatlar bütününü ifade eder.                                                                           

Bana kalırsa ailece etrafında toplandığımız “Seder Sofrası”nda hemen her şeyden önce "Şeeheyanu Vekiyemanu Veigianu Lazemen Aze” diyerek, bizleri bu önemli bayramımızı bir kez daha kutlamamıza imkân veren ”Yüce Tanrı’ya şükranlarımızı sunmamız” bu bilinci taşıdığımız takdirde gerçek anlamına erişmiş olabilecektir. Gerçekten de kutsal Tora’mızın “Şemot” bölümü, o dönemdeki İbrani atalarımızın Mısır köleliğinden kurtuluşlarını öylesine ayrıntılarıyla anlatmaktadır ki, bizim bunu örnek alarak halen çeşitli nedenlerle bağımlısı olduğumuz kimi duygu ve düşünce kalıplarımızdan sıyrılıp içsel özgürlüğümüze kavuşmamız pekâlâ mümkündür diye düşünüyorum.

İnsanlığın kaydettiği ilk ve en kapsamlı tanrısal dinin mensupları ve bu kültürün haklı varisleri olarak tarihimizin ve talihimizin bizlere yükümlediği "Or Lagoyim/Halklara ışık” olma ödevi; ancak kutsal Tora’mızdan kaynaklanan ve kırk asrı aşkın yaşam serüvenimizden süzülüp gelen "Yahudi Değerleri”ne sıkı sıkıya sarılmamız sayesinde yerine getirilebilir. Bu değerler en kıymetli hazinelerimizdir.               

Kanaatimce “Pesah Sederi”; yarınlarımızın güvencesi olan evlatlarımıza bu değerleri aktarmanın en iyi ortamlarından biridir. Bu nedenle siz sevgili kardeşlerimizin bu fırsatı yeterince değerlendirmenizin önemine dikkatinizi çekmek isterim                            

Aziz Kardeşlerim.

Giderek azalan ve yaş ortalaması epeyce yüksek olan toplumumuz mensupları arasında uyum ve dayanışmanın önemini takdir edeceğinize inanıyorum. Bu alanda çalışmalarına yakından tanık olup takdirle karşıladığım tepe yönetimimizle, vakıf, kurum ve kuruluşlarımızın yöneticilerinin gayretleri sonuçlarını vermektedir. Bize düşen bu özverili kardeşlerimize her manada destek ve yardımcı olmaktır.         

Sevgili Kardeşlerim

Umuyor ve diliyorum ki baharı müjdeleyen “Pesah”; önümüzdeki daha iyi günlerin, huzur, esenlik ve dünya barışının da habercisi olsun.                                                         

Sizleri sevdikleriniz ve sevenlerinizle birlikte “Pesah Sederi” etrafında kutlayacağımız bu bayramımız vesilesiyle kutsal Tora’mızın tüm Berahalarıyla bereketlendiriyor, daha nice bayramlara sağlıkla erişmenizi diliyorum.

Hag Pesah Sameah

Rav İsak HALEVA                                                                                               

Hahambaşı